Raad Groningen betreurt problemen Stadstoezicht

gemeente groningen-stadstoezicht-1De gemeenteraad betreurt de knelpunten bij Stadstoezicht. Vooral de financiële problemen en de onderbezetting bij de handhavers van deze afdeling van de nieuwe gemeentelijke vakdirectie Stadsbeheer baart de raad zorgen.

“Misschien moeten we maar niet meer beleid maken”, verzuchtte Dick Jager (VVD) woensdag 13 maart in de raadscommissie Financiën en Veiligheid. “Als je niet kunt handhaven, wordt het een warboel van jewelste.” De commissie besprak de stand van zaken bij Stadstoezicht waar problemen zijn met aansturing, personeel en financiën.

Stadswachten
“Het loopt niet zoals het is bedoeld”, vatte Mark van den Akker van Student en Stad samen. “Het duurt lang met de vormgeving van Stadstoezicht”,  zei Carine Bloemhoff (PvdA). “Hoe gaan het oplossen?” Het tekort bij de Stadswachten moet volgens haar met klanten van SOZAWE opgelost kunnen worden. “Er zijn 11.000 uitkeringsgerechtigden in de stad, daar zitten vast wel geschikte mensen tussen.”

Klachten
Een aantal raadsleden roerde de handhaving van het hondenbeleid aan. “Er zijn klachten over de boetes bij honden”, constateerde Jager. “Dat ligt niet altijd aan de handhavers”, nuanceerde hij. “Ook vast aan de mensen zelf.” Maar volgens Kirsten de Wrede van de Partij voor de Dieren bestaat het beeld van boa’s van Stadstoezicht ‘die jagen op loslopende honden’. Boa’s zijn buitengewone opsporingsambtenaren die boetes mogen geven.

Jacht
Bernard Koops (CDA) zei de indruk te hebben dat boetes de financiële problemen moeten oplossen. “Dat kan toch niet waar zijn. Dat leidt tot jacht op mogelijke overtreders.” Wethouder Visscher (foto) ontkende dat geld verdienen het doel is. “Het doel is een prettige leefomgeving. Het optreden van de handhavers moet in proportie zijn.”

Eindplaatje
De wethouder hield de raad voor dat de bestaande situatie bij Stadstoezicht ‘niet het eindplaatje’ is. “We moeten nog een paar flinke resultaten boeken. Het aantal handhavers is bij lange na niet op sterkte. Dat moet beter. En daar zijn we hard mee aan de slag.”

Verbindingen
Volgens Visscher gaan er ook dingen goed. “We zijn zichtbaar op straat. En er zijn goede verbindingen gelegd tussen Stadsbeheer en wat er in de wijken leeft en de politie.” De wethouder zei dat het plan om de knelpunten bij Stadstoezicht aan te pakken er in mei ligt.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Raad Groningen betreurt problemen Stadstoezicht

 1. R Boedeltje schreef:

  ///////////volgens wethouder Visscher is het doel een prettige leefomgeving?? Jammer genoeg word deze verpest door jagende boa zonder kennis en gevoel.
  Ik begrijp een beetje hoe de joden zich moeten hebben gevoeld in WOII.
  Ook zij werden opgejaagd door onwetende soldaten.
  Het is een jacht op geld om de kosten rond te krijgen.
  Hondebelastingbetalers betalen hun eigen jagers en dat is pure discriminatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *