Rare sprongen in zaak toppaard Handsome O.


Foto: embedded / equnews.no

Het toppaard Handsom O., dat vorig jaar voor 300.000 euro werd gekocht door de steenrijke Kirsten Andresen uit Noorwegen, is de hoofdpersoon in een heuse paardensoap. Maandag werden nog vijf getuigen opgeroepen om in de rechtbank te worden gehoord.

Misleid
Koper Andresen zegt zich misleid te voelen door verkoper Jan Brouwer en het KWPN nadat zij het paard februari vorig jaar op een veiling gekocht had. Eenmaal in Denemarken bleek dat het paard geblesseerd was. Handsome O. zou ‘hanetred’ hebben. Andresen claimt dat O. al voor de veiling aan hanentred leed. Dit zou volgens haar opzettelijk gemaskeerd zijn.

Niet gunstig
Zowel de getuigenverklaringen van afgelopend donderdag als de verklaringen van de getuigen die maandag zijn gehoord, lijken niet gunstig voor de Noorse. De vijf getuigen verklaarden vandaag dat Handsome O. gezond was en geen hanetred had ten tijde van de keuring en de veiling in 2015.

Trauma opgelopen, maar waar?
Dierenarts Maree, die het paard samen met Universitair docent Dr. Wijnberg in Denemarken onderzocht, zegt dat Handsome voor de keuring en de veiling geen hanetred had. Maar wel in Denemarken. Hij vermoedde dat het paard hanetred heeft opgelopen door een trauma op de stoethouderij in Denemarken, waar het dier gestald stond. In een zogenaamd logboek las de dierenarts dat het paard met ruiter was gevallen, en dat het dier onder verdoving was geschoren omdat dit de eerste keer niet zonder verdoving lukte. Ook zag hij dat het dier letsel aan zijn hals had, en een afhangend oog. Dit werd vorige week ook verklaard door Dr. Wijnberg.

Dreigende toon in mail
Vandaag werd ook een paardenfysiotherapeute gehoord. Zij verklaarde het paard nog nooit gezien of behandeld te hebben en ook niet op de keuring te zijn geweest in 2015. Dit werd wel verklaard door een vrouw die voor een bekend paardenblad schrijft. Deze verklaarde bij een notaris onder ede dat de therapeute wist dat het paard hanetred had, en wel tijdens de keuring.

Klacht bij Raad van Dicipline
De therapeute vertelde ook dat zij zich zwaar onder druk gezet voelde door de raadsman van mevrouw Andresen. “Het zou niet zo’n pretje zijn als jij fout zou verklaren.” In mailverkeer voerde de raadsman de druk op. De therapeute heeft over de dreigende toon van de raadsman een klacht ingediend die nu bij de Raad van Dicipline ligt.

“Het kan alleen de goede kant op gaan”
Alle tien getuigenverklaringen lijken niet gunstig voor de Noorse. Nadat proces verbaal is opgemaakt door de rechtbank, kunnen er door Andresen nog andere getuigen worden opgeroepen. Ook verkoper Jan Brouwer, en KWPN kan dat beslissen. “Het kan alleen de goede kant op gaan, het paard was honderd procent gezond”, aldus Brouwer.

Of Andresen de procedure aangaat, valt na deze getuigenverklaringen nog te bezien.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *