Recordaantal bezoekers Eurosonic Noorderslag

Mister___Mississippi_01_BHIn de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 januari 2013 is de 27e editie van Eurosonic
Noorderslag afgesloten. Gedurende vier dagen presenteerden 304 veelbelovende Europese acts en bands zich in Groningen aan een publiek van 35.000 muziekliefhebbers en professionals.
Het aantal internationale deelnemers aan de muziekconferentie steeg van 1.100 naar 1.500 ten opzichte van vorig jaar. Muziekliefhebbers uit de hele wereld konden via radio, televisie en internet Europa’s belangrijkste conferentie en showcasefestival volgen.

Festivals
De media prees Eurosonic Noorderslag voor de sterke samenstelling van het programma, dat bestond uit 204 Europese en 100 Nederlandse acts. Ondanks het groeiende internationale karakter van Eurosonic Noorderslag lijkt het evenement ieder jaar meer verankerd in de Groninger stad. Voor het eerst waren ook in het Groninger Museum acts te beluisteren en speelden Finse acts, als onderdeel van de focus op Finland, op openbare plaatsen zoals de bioscoop en winkels.
Traditiegetrouw werd de Popprijs op Noorderslag uitgereikt. Dit jaar ging de prijs naar Racoon.
Op de openingsavond op woensdag 9 januari, werd het tienjarig jubileum van de European Border Breakers Awards (EBBA Awards) gevierd, met een tv-show gepresenteerd door Jools Holland en Birgit Schuurman. Minister Bussemaker reikte een EBBA Award uit aan de Nederlandse winnaar Dope D.O.D.

Media
Muziekliefhebbers uit de hele wereld konden via radio, televisie en internet de nieuwste aanstromende acts ontdekken. Naast de uitzendingen van 3FM, 3voor12 zonden 9 Europese publieke omroepen ruim 30 uur live radio uit vanaf Eurosonic Noorderslag. Noorderslag was weer live op Nederland 3 (NOS/NTR) te zien. De EBBA Awards werden live uitgezonden via Youtube. Ook worden ze op zaterdag 19 januari, door de NTR, tijdens een avond over Europese muziek op Nederland 3 uitgezonden.

Conferentie
Opvallend op de uitverkochte conferentie, was de groei van het aantal internationale
conferentiegangers. Terwijl muziek de kern van het veelomvattende programma blijft, behandelt de conferentie steeds meer onderwerpen uit andere sectoren, zoals cultureel industriebeleid, nieuwe technologie en interactiviteit.

De officiële cijfers van Eurosonic Noorderslag 2013 zijn als volgt:
Totaal aantal bezoekers (uitverkocht): 35.000
Conferentiebezoekers (uitverkocht): 3.250
Nationaliteiten: 45
Acts: 304
Media & journalisten: 404
EBU radiostations: 31
ETEP festivals: 78
Internationale festivals: 417
Aantal podia Eurosonic: 36
Aantal podia Noorderslag: 12

Foto: Eurosonic Noorderslag

Dit bericht is geplaatst in Muziek, Nieuws, Uitgaan met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *