Rehwinkel moet gewoon solliciteren

Raadsvergadering Gron. crisis-0291Ook de scheidende burgemeester van Groningen, Peter Rehwinkel, moet straks gewoon solliciteren als hij zijn uitkering wil houden terwijl hij vrijwilligerswerk doet in Spanje. Dat blijkt uit een brief van minister Ronald Plasterk.

Een gewezen politieke ambtsdrager moet een nieuwe, betaalde functie zien te krijgen zodat hij niet langer gebruik hoeft te maken van een toegekende wachtgeldregeling. „Hij dient te voorkomen dat hij door eigen toedoen geen passende arbeid verkrijgt.”

Ook in het buitenland moet degene die wachtgeld krijgt, voldoen aan de verplichtingen voor het recht op uitkering. 

Het was Tweede Kamerlid Manon Fokke van Rehwinkels eigen PvdA die Kamervragen over de Groninger burgemeester stelde. Rehwinkel legt per 1 november zijn functie als burgemeester vrijwillig neer om dan in Barcelona als vrijwilliger aan de slag te gaan als speciaal vertegenwoordiger van een internationale organisatie die lokale overheden bijstaat in crisissituaties.

Enkele plaatselijke raadsleden van de VVD en SP reageerden verbolgen op het feit dat Rehwinkel gebruikmaakt van de wachtgeldregeling en de jongerenafdeling van de PvdA in Groningen, de Jonge Socialisten, riep Rehwinkel op zijn PvdA-lidmaatschap op te zeggen.

Rehwinkel zou overigens volgens zijn woordvoerder ‘waarschijnlijk maar beperkt’ gebruikmaken van de regeling.

Bron: ANP
Foto archief: Siebrand Wiegman.
Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *