Rode geleerdenbaret voor Tweede Kamerlid Sandra Beckerman

Liefde voor Groningen, archeologie, onderwijs en wetenschap komen samen

.

Het Binnenhof wordt vandaag ook wel gezien als een catwalk waarop Nederlandse politici hun Prinsjesdag-outfits showen. Ingetogen, maar niet zonder statement is de rode baret die Sandra Beckerman draagt. Deze bonnet met opvallende ‘wangen’ is een getrouwe replica van de enige bewaard gebleven middeleeuwse geleerdenbaret die in 1993 is opgegraven in de beerput van de Latijnse school in Groningen. Beckerman over haar keuze: “In deze baret komen enkele van mijn grote liefdes samen: Groningen, de archeologie, de wetenschap en het rood van mijn partij. Met deze baret kan ik aandacht vragen voor de onderwerpen die wij dit najaar zullen blijven agenderen: de gaswinning, de archeologie en de wetenschap”. 

Sandra Beckerman
Tussen 2007 en 2017 was Beckerman namens de SP lid van de Provinciale Staten van Groningen. Ondertussen studeerde ze af als archeoloog en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de steentijd-mensen van de Enkelgrafcultuur. In maart 2017 werd Sandra verkozen tot lid van de Tweede Kamer.

Geleerdenbaret
Vóór de stichting van de eerste hogescholen (zoals in Leiden, Franeker en Groningen) was onderwijs aan de Latijnse school de beste optie voor wie goed kon en mocht leren. Bij de uitbreiding van het provinciehuis van Groningen in 1993 werd de beerput van de Schole tho Sunte Meerten opgegraven. Deze was tot ca. 1550 gebruikt en bevatte talloze voorwerpen die een blik bieden op wat er in de school omging. De meest kenmerkende, unieke vondst is een gebreide en vervilte baret, zoals deze in die tijd door geleerden werd gedragen. Op Holbein’s portret is Erasmus (1523) als teken van zijn wetenschappelijke status getooid met zo’n bonnet. Regnerus Praedinius (1510-1559), rector van de Groninger Latijnse school, werd eveneens met een dergelijke baret afgebeeld. Ook de hedendaagse hooggeleerde heer of dame draagt bij universitaire ceremoniën en feestdagen boven de toga nog steeds een baret; een directe afstammeling van het middeleeuwse origineel. Maar dan zonder de kenmerkende wangen!

Te zien en te passen
De originele baret is te zien in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden. Een replica is te zien én te passen in de mini-expositie in de hal van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen van 19 t/m 22 september tussen 10.00-17.00 uur. Het is samengesteld door Gemeente Groningen, Groninger Museum, Stichting Monument en Materiaal en het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Foto: Jaap Buist

Dit bericht is geplaatst in Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *