Romantiek van het Noorden in Groninger Museum

Scène uit de tijd van de Noorse saga’s

Op 9 december start de grote wintertentoonstelling in het Groninger Museum: De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner. Het is de eerste grensoverschrijdende tentoonstelling van landschapschilderkunst uit Noord-Europa en bevat werk van J.M.W. Turner tot Caspar David Friedrich. Thema’s als reizen, de kracht van de natuur en het spirituele staan centraal. 

De Romantiek in het Noorden
De landschapschilderkunst nam tijdens de Romantiek (ca. 1800-1850) een hoge vlucht, met kunstenaars als J.M.W. Turner in Engeland, Caspar David Friedrich in Duitsland en Johan Christian Dahl in Noorwegen.

Niet alleen spreken hun schilderijen nog steeds tot de verbeel-ding, ook ontstond in deze periode een nieuwe kunstopvatting die een bepalende invloed heeft gehad op de moderne kunst. Schilders keken niet meer alleen zorgvuldig om zich heen; ze keerden ook de blik naar binnen, naar hun eigen innerlijk. De landschappen die zij schilder¬den zijn net zo gevarieerd en veranderlijk als de gemoedstoestanden van de mens. Zo geeft de natuur zowel een historische als spirituele beleving.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Deze tentoonstelling presenteert de Nederlandse Romantiek voor het eerst in een internationale context en laat zien hoe belang-rijke Nederlandse kunstenaars als Barend Koekkoek, Wijnand Nuijen en Andreas Schelfhout zich verhouden tot hun beroemde buitenlandse tijdgenoten.

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator David Jackson, directeur Andreas Blühm en conservator Ruud Schenk. De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner is te zien van 9 december 2017 tot en met 6 mei 2018.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Museum, Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *