Sign staakt medewerking Noorderzon

signStichting SIGN trekt morgen (dinsdag 25-8-2015) alle beelden terug uit het theaterfestival Noorderzon 2015. Dit naar aanleiding van de controverse die is ontstaan rond het werk van kunstenaar Harma Heikens. Dit werk was onderdeel van serieuze bedreigingen door twee bezoekers van het festival. SIGN vindt dat Noorderzon onvoldoende de veiligheid van de kunstwerken kan garanderen en dat Noorderzon zich teveel laat leiden door externe factoren. Daarmee toont Noorderzon te weinig respect en verantwoordelijkheid voor de beeldende kunst.

Noorderzon heeft vandaag aan SIGN laten weten dat het werk van Harma Heikens op geen enkele manier welkom is op het festival. SIGN vindt dat Noorderzon de kunststichting daarmee in een onmogelijke situatie dwingt.
De oorzaak ligt volgens SIGN bij de bedreigingen die afgelopen vrijdag plaatsvonden door twee festivalbezoekers. Deze dreigden een beeld van Heikens te vernielen, de container waarin het werk gepresenteerd werd in brand te steken en festivalmedewerkers fysiek te belagen.

Volgens SIGN heeft Noorderzon verzuimd adequate maatregelen te nemen de werken te beveiligen. Dit is ook het geval met een kunstwerk van Philippe Wolthuis dat al vier dagen achter elkaar is vernield. Ook hierbij heeft Noorderzon nagelaten haar afkeuring publiek te uiten.

SIGN betreurt het dat het na ampele overwegingen dit besluit heeft moeten nemen. Het is jammer dat de organisatie van Noorderzon niet samen met SIGN voor het onbelemmerd presenteren van kunst heeft gekozen, desnoods met een verscherpt toezicht. SIGN wijkt niet voor afkeurende opinies of bedreigingen. Het debat over kunst dient ten allen tijde gevoerd te kunnen worden. Daarvoor moet kunst echter wel zichtbaar zijn. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarin SIGN zich onvoldoende gesteund voelt door de organisatie van Noorderzon.

Afbeelding: FaceBook Sign Groningen

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Kunst, Nieuws met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Sign staakt medewerking Noorderzon

  1. h boerema schreef:

    Nu de stekker er nog uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *