Spoeddebat in Groningse gemeenteraad over voetbalrellen

Afscheid Ruud Vreeman-3076De gemeenteraad van Groningen debatteert woensdag 23 september om 15.30 uur in een zogeheten actualiteitendebat over de voetbalrellen voorafgaande aan de Europa League-wedstrijd van FC Groningen tegen Olympique Marseille vorige week donderdag. Het debat vindt plaats op verzoek van de fracties van het CDA en Student en Stad.

Deze partijen spreken van Franse hooligans die de openbare orde verstoorden. “Mensen die op het terras zaten moesten wegrennen en –kruipen voor een bedreigende groep hooligans die het terras vernielden en met stoelen smeten.” Anne Kuik (CDA) en Suzanne Klein Schaarsberg (Student en Stad) hebben vragen over de rellen. Daar willen ze tijdens het debat antwoord op van burgemeester Peter den Oudsten die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid in de stad.

Politie

Volgens de aanvragers van het debat was het bekend dat de voetbalwedstrijd een risicogroep van Franse supporters naar Groningen zou brengen. Zij willen daarom van de burgemeester weten hoe hij in samenwerking met de politie op deze kennis heeft ingespeeld. Ook willen ze weten hoe de samenwerking met de Franse autoriteiten is geweest en hoe de ondernemers in de binnenstad zijn geïnformeerd.

Normvervaging
Voor de Franse supporters was in de Poelstraat een zogeheten ‘fanzone’ ingericht. Het CDA en Student en Stad willen weten waarom daarvoor is gekozen. ”En niet buiten het centrum?” Ze vragen ook of de burgemeester alle middelen die wet biedt heeft gebruikt om op te treden tegen hooligans. Kuik en Klein Schaarsberg storen zich aan de uitspraak van burgemeester Den Oudsten dat het slopen van meubilair door supporters “ook een beetje all-in the game” is. Dat is volgens hun fracties normvervaging. “Naast dat wij vinden dat strak moet worden opgetreden tegen deze misstanden, vinden wij dat dit geen zaken zijn die Stadjers en ondernemers zouden moeten incasseren.” Kuik en Klein Schaarsberg willen van Den Oudsten weten wie zou moeten opdraaien voor de schade in de openbare ruimte en de schade voor de ondernemers.

Live
Het openbare actualiteitendebat over de voetbalrellen in de nieuwe raadzaal van het stadhuis begint woensdag 23 september om 15.30 uur. Het debat kan ook live worden beluisterd via de website van de gemeenteraad: groningen.nl/gemeenteraad.

Foto: Siebrand Wiegman.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Spoeddebat in Groningse gemeenteraad over voetbalrellen

  1. Erik Visser schreef:

    De reactie is zwaar overdreven in mijn ogen. Natuurlijk schrik je je te pletter als er enkele voetbalsupporters met glas en stoelen gooien. Maar wat is er nu helemaal gebeurd? Enkele mensen geschrokken, een paar stoelen en wat glazen gesneuveld. Oja, en er is vuurwerk afgestoken. Mag allemaal niet, maar om hier nu een spoeddebat over te houden… Volgens mij gebeurt er tijdens een uitgaansavond net zoveel in de Poelestraat / Peperstraat.
    En dn de oplossing: fanzone buiten het centrum. Dat zal niet helpen. Met geen mogelijkheid zal je kunnen voorkomen dat enkele kwaadwillende voetbalfans toch de binnenstad intrekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *