Stad financieel in zwaar weer

Raadsvergadering Gron. crisis-0322De gemeente Groningen sluit het boekjaar 2012 af met een tekort van 27,8 miljoen euro. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde Gemeenterekening 2012, met de beleidsmatige en financiële verantwoording over het afgelopen jaar. De voornaamste oorzaak van het tekort is de forse afboeking op woningbouwlocaties en bedrijventerreinen. Het is de derde keer op rij dat de gemeente het jaar met een tekort afsluit.

Nog nooit was het tekort van de gemeente zo hoog als in 2012. Naast een lege binnenstad nu ook een lege protemonnee. De gemeente sloot het jaar af met een tekort van bijna 28 miljoen euro. Voor 2009 hadden jaarrekeningen altijd een positief resultaat, na 2009 ging het steeds slechter.

Meevallers waren er ook. Zo viel de Algemene uitkering hoger uit, was er sprake van een behoorlijke vrijval voor extra beleid, ontstond er, omdat projecten nog niet zijn afgerond een voordeel in het budget ISV duurzame woningvoorraad en leidde het stopzetten dan wel anders dekken van projecten tot voordelen. Per saldo wist de gemeente de uitgaven in 2012 met bijna 15 miljoen euro terug te dringen tot 933 miljoen euro. De totale inkomsten waren 905,2 miljoen euro.

Foto archief: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *