Stad Groningen onderhoudt 180.000 bomen

natuur, bomen en bossenEvenveel bomen aangeplant als gekapt .De gemeente Groningen onderhoudt 180.000 bomen, bijna een boom per inwoner.   Het afgelopen jaar werden 1.887 bomen aangeplant, 1.969 bomen werden gekapt.

Door het toenemende aantal bomenziekten- en plagen is er meer aandacht voor preventie en bestrijding daarvan. Zo werden 126 van de 1.800 kastanjebomen in de stad gekapt. De kastanjeziekte en daaropvolgende aantasting door zwam hadden de bomen zwaar verzwakt.

De jaarlijkse evaluatie van het gemeentelijk boombeheer laat zien dat de kastanjeziekte zich in 2012 verder heeft uitgebreid. Van de 1.800 kastanjebomen in de stad werden 126 gekapt. natuur, bomen en bossenVan 70 kastanjes werden de takken tot de stam teruggesnoeid in de hoop de bomen hiermee langer te kunnen behouden. De laatste inspectie in november 2012 wees uit dat de conditie van de bomen door deze maatregel zodanig is afgenomen dat kap noodzakelijk is. Om die reden worden ernstig aangetaste bomen niet meer teruggesnoeid, maar meteen gekapt. Wethouder Jan Seton: ‘Een gezond bomenbestand is belangrijk voor een stad. Om boomziekten in de toekomst voor te zijn onderzoeken we welke bomen geschikt zijn om de gekapte kastanjes kunnen vervangen.’

Het afgelopen jaar werden iets minder bomen aangeplant (1.887) dan gekapt (1.969). Dat er nu 82 bomen minder in de stad staan heeft vooral te maken met de nog aan te planten vervangende bomen voor de gekapte kastanjes. Aan herplant van de zieke kastanjes gaat een zorgvuldige afweging vooraf. Als deze al was uitgevoerd zouden er 44 bomen méér in de stad staan dan in 2011. Het uitgangspunt van het bomenbeheer in de stad dat voor elke gekapte boom een nieuwe moet worden geplant blijft ook in 2013 onverkort van kracht.

Dat is belangrijk omdat bomen onmisbaar zijn voor de leefbaarheid van de stad. Ze nemen verontreinigde lucht op en verwijderen hoge concentraties fijnstof uit de lucht. Daarnaast hebben bomen ecologische waarde. Ze bieden onderdak aan vogels en andere dieren. De gemeente heeft speciale aandacht voor bomen die in soort, grootte, leeftijd of standplaats iets bijzonders vertegenwoordigen: de monumentale bomen. Van de 5.400 monumentale bomen zijn 452 exemplaren ouder dan 100 jaar. Voor deze vaak beeldbepalende bomen zet de gemeente een speciaal onderhoudsprogramma in

Dit bericht is geplaatst in Natuur, Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Stad Groningen onderhoudt 180.000 bomen

  1. grashuis schreef:

    Voor preventive en voor het houden van een gezonde boom gebruik ik met goed success een natuurlijk product ( samen gesteld ) met goede ervaringen. kastanje bomen eigenlijk allang afgeschreven staan er nog steeds.hebt U belangstelling ?
    mail naar mijn adres
    Met vr. gr.
    Grashuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *