Stad Groningen pakt meest energie slurpende gebouwen aan

Voor het Stadhuis komt er een apart renovatieplan

De gemeente Groningen begint dit jaar met het aanpakken van haar meest energie slurpende gebouwen. Het doel is om het vastgoed op energielabel A te krijgen en daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan de energie- en CO2 reductie. In totaliteit gaat het om bijna 1.100 ton Co2 per jaar. Dit staat ongeveer gelijk aan de uitstoot van 200-250 huishoudens. 

Wethouder Mattias Gijsbertsen: “We vragen bewoners, organisaties en instellingen om mee te doen met de energietransitie in onze stad. Dat vraagt van iedereen een investering in energie besparende maatregelen en duurzame energie. Met deze maatregelen zetten we ook zelf volop in op energietransitie en de verduurzaming van Groningen.”

Energieneutraal
Groningen wil in 2035 een energie neutrale gemeente zijn. Om aan deze ambitie invulling te geven heeft het college aan de Gresco gevraagd te onderzoeken wat er nodig is om de meest van haar ‘energie slurpende’ gebouwen op label A te krijgen. Dit vraagt om grote bouwkundige en installatietechnische wijzigingen. Voor de financiering is daarom niet alleen naar de toekomstige lagere energierekening gekeken maar zijn ook de kosten voor onderhoud en beheer meegenomen. De totale investering is zesenhalf miljoen euro. De besparing op energiekosten is bijna tweehonderdvijftigduizend euro per jaar.

Foto: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *