Stad maakt afspraken met Rijk over aardbevingsbestendig maken gebouwen

Bouw Forum vertraagd, meerkosten worden vergoed

aardbevingsbestendig bouwen-4214De gemeente Groningen heeft met het ministerie van Economische Zaken afspraken gemaakt over vervolgonderzoek en maatregelen bij een aantal exemplarische gebouwen en bouwprojecten. Aanleiding zijn de nieuwe richtlijnen voor aardbevingsbestendig bouwen (NPR – Nationale Praktijkrichtlijn) die minister Kamp maandag jongstleden heeft gepubliceerd. B&W van Groningen hebben op basis van deze richtlijnen besloten de bouw van het Forum te vertragen. De vertragingskosten worden vergoed door het Rijk en komen bovenop de € 50 miljoen die het Rijk eerder heeft toegezegd als vergoeding van meerkosten van nieuwbouwprojecten in de stad Groningen.

Bouwtempo Forum vertraagd
Omdat de bouw van het Forum al gaande is hebben B&W van Groningen besloten de bouwfasering van dit project in de Groninger binnenstad per direct aan te passen. De bouw wordt vertraagd.

Een deel van de werkzaamheden gaat wel gewoon door, omdat de nieuwe bouwrichtlijnen hiervoor geen gevolgen hebben. Dat maakt het mogelijk om de fietsenkelder af te bouwen en de ontwikkeling van de Nieuwe Markt zuidzijde en de oostwand volgens planning te continueren.

Aanpak 11 exemplarische gebouwen

Gemeente, eigenaren en Rijk gaan samen bekijken welke maatregelen nodig zijn voor bestaande gebouwen in de stad en voor nieuwbouwprojecten. De onderzoeken bij 11 exemplarische gebouwen, die samen een dwarsdoorsnede bieden van gebouwen in de stad Groningen, vallen daaronder. De gemeente heeft die lijst van 11 exemplarische gebouwen in december voorgelegd aan het ministerie van EZ.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *