Stadsschouwburg voor 1 Euro verkocht

Stadsschouwburg ingepakt-8192

Zal ik het voor u inpakken?

De gemeente wil dat de foyer en het theatercafé in de Stadsschouwburg een ingrijpende opknapbeurt krijgen. De grote foyer op de eerste verdieping moet een sfeervolle ruimte met de uitstraling van een ballroom worden. Het kleine theatercafé in de kelder van de entreehal is straks twee keer zo groot. En de foyer van het voormalige Kruithuis aan de achterzijde van de Stadsschouwburg wordt verbouwd tot artiestencafé.

Stadsschouwburg ingepakt-8194

Om al het benodigde geld voor deze verbouwing bijeen te krijgen willen B&W de Stadsschouwburg verkopen aan het Groninger Monumentenfonds, voor het symbolische bedrag van 1 euro. Het Groninger Monumentenfonds kan dan bij de provincie Groningen een monumentensubsidie aanvragen van 250.000 euro. De provincie mag als overheid de subsidie niet aan een andere overheid geven. Daarom kiest het college voor deze constructie. B&W mogen deze beslissing zelf nemen, maar geven de raad de mogelijkheid om eventuele wensen en bedenkingen uit te spreken.

Comfortabelere stoelen
De horeca in de Stadsschouwburg past niet meer bij de verwachtingen die bezoekers hiervan hebben. Daarom krijgt de grote foyer een lang buffet waar het publiek snel kan worden geholpen en wordt de ruimte voorzien van een parketvloer, theatrale gordijnen en spiegels. Ook komt er een artiestencafé om de bespelers van dit prachtige podium ook achter de schermen de ontvangst te bieden die ze verdienen. De theaterzaal krijgt nieuwe, comfortabelere stoelen en ook de vloerbedekking en stoffering worden vervangen.

Strikte voorwaarden
B&W stellen strikte voorwaarden aan de verkoop van de Stadsschouwburg aan het Groninger Monumentenfonds. Met het fonds spreekt de gemeente een exclusieve huurovereenkomst af die door het fonds niet kan opzeggen. Komt er toch geen subsidie van de provincie, dan draait de gemeente de verkoop terug. De gemeente bezit 33 procent van de aandelen in het Groninger Monumentenfonds. Mocht het fonds niet goed omgaan met de schouwburg, dan vordert de gemeente het gebouw terug.

Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Nieuws, Uitgaan met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *