Stevige rookontwikkeling bij bedrijfsbrand in Hoogkerk

spinningmarathon brandweer-1513Een felle brand op het terrein Icopal (voormalig Smit en Hollander) aan het Hoendiep in Groningen zorgde maandag 31 augustus voor een flinke rookpluim boven het bedrijf. De brand werd om ongeveer 8.20 uur gemeld. Op dat moment was de bedrijfsbrandweer al ingezet om te starten met het blussen. Een tankautospuit van de post Vinkhuizen was uitgerukt voor een andere (prioriteit 2) melding en was dus ook snel ter plaatse. Zij schaalden direct verder op: in totaal werden vier tankautospuiten, twee hoogwerkers, een dompelpomp en het schuimblusvoertuig ingezet.


 Embedded YouTube-video: Oog-TV

Dankzij deze snelle inzet en opschaling kon voorkomen worden dat de volledige loods ten prooi viel aan de vlammen. De brand woedde in een deel van de loods van 30 bij 60 meter waar de spoelplaats gevestigd is. Een aantal brandbare vloeistoffen zorgde in het beginstadium van de brand voor een dikke zwarte rookpluim. Vanuit de Meldkamer in Drachten werden de omwonenden via NL-Alert geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden en uit de rook te blijven. Op het terrein van het bedrijf loeiden de eigen interne bedrijfssirenes om de medewerkers te alarmeren.

Een klein uur na het melden van de brand, was het vuur uit en kon het sein brand meester worden gegeven. Alle voertuigen konden daarop hun spullen inpakken en terugkeren naar de kazerne. Het grootste deel van het verontreinigde bluswater werd opgevangen in de eigen bedrijfsriolering, een klein deel kwam terecht in het Hoendiep. Hier heeft het waterschap actie op ondernomen.
Het bedrijf doet zelf onderzoek naar de oorzaak van de brand. Er vielen geen gewonden.

Foto: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in 112, Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *