Teddy Bear Hospital in UMCG

UMCG-0839Veel kinderen vinden het ziekenhuis met dokters in witte jassen en ingewikkelde onderzoeken eng. Vaak komt dit doordat kinderen niet weten wat ze te wachten staat. In het Teddy Bear Hospital kunnen kleuters spelenderwijs kennismaken met het ziekenhuis, medische onderzoeken en behandelingen door dokters, om zo de angst voor dokters en ziek-zijn enigszins weg te nemen. Het Teddy Bear Hospital vindt op maandag 10, dinsdag 11, woensdag 12 en donderdag 13 juni 2013 plaats in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het Teddy Bear Hospital is een rollenspel, waarbij bijna 700 kleuters van elf basisscholen (waaronder een dovenschool) hun eigen teddy beer of andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Hiervoor is een van de patio’s van het UMCG omgebouwd tot een klein ziekenhuis met wachtkamers, spreek- en behandelkamers. Studenten Geneeskunde van het UMCG spelen de rol van dokter en de knuffels die van patiënt. De kinderen begeleiden hun knuffel tijdens het bezoek aan de dokter en hoeven dus zelf geen onderzoek of behandeling te ondergaan. Wel worden ze door de dokters gevraagd te assisteren bij het onderzoek, de behandeling of zelfs een operatie. De (kleuter)doktoren kunnen zelfs hun teddyberen voorzien van een professioneel aangelegde gips-poot.

Apotheek

Dit jaar zijn ook studenten Farmacie betrokken bij het Teddy Bear Hospital; zij runnen een apotheek. Hier kunnen de kinderen ‘medicijnen’ (snoeppilletjes en limonadedrankjes) voor hun teddybeer ophalen met een recept dat ze van de dokter hebben gekregen. Verder kunnen de kinderen een spel spelen waarmee ze kennismaken met de apotheek.

Naast het doel om de eventuele angsten bij de kinderen weg te nemen, hebben de studenten Geneeskunde die het Teddy Bear Hospital organiseren zelf ook belang bij dit project. Zo kunnen de ruim 150 knuffeldokters hun communicatieve vaardigheden met kinderen trainen. Vaardigheden die in een later stadium van hun carrière noodzakelijk zijn bij het onderzoeken en behandelen van kinderen. Ook biedt het project de studenten inzicht in de vakgebieden Kindergeneeskunde en Kinderpsychologie.

Het Teddy Bear Hospital wordt voor de tiende keer in het UMCG georganiseerd door de International Federation of Medical Students Associations (IFMSA), een internationale organisatie van studenten Geneeskunde. Het project is naast Groningen ook in andere steden en landen een succes.

Bron: UMCG
Foto: Siebrand Wiegman
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *