The Rolling Stones – Unzipped in Groninger museum

Op vrijdag 30 juni opent de tentoonstelling in het Groninger Museum, dat de allerlaatste locatie is waar The Rolling Stones – Unzipped te zien is. De tentoonstellingstournee eindigt na Londen, Sydney, de Verenigde Staten en Azië in Groningen.

Nieuw is de beschilderde gitaar van Keith Richards. Een Gibson Les Paul die hij besloot te verven toen hij zich verveelde in afwachting van zijn gevangenisstraf, waarschijnlijk in 1967 of 1968. Het schilderen begon bij zijn schoenen, ging verder bij zijn witte laarzen en daarna moest de gitaar eraan geloven. De beschilderde gitaar is te zien in de film Sympathy for the Devil (1968) van Jean-Luc Godard, waarin Richards de Les Paul veel gebruikt. Het instrument is uitgegroeid tot een iconisch stuk en heeft nu een plek in de tentoonstelling.


Jonge jaren in Edith Grove
Eigenlijk is het geen gezicht, het ranzige appartement in Edith Grove van de Stones. Vuile vaat, vieze bedden vol rommel en veel etensresten en uitgedrukte sigaretten. Keith Richards: ‘’De keuken daar kwam je niet, die was nog erger dan de badkamer. Het was een zwijnenstal.’’ Toch is de reconstructie van het appartement waar de jonge bandleden woonden nagebouwd in de tentoonstelling. Het geeft een beeld van waar de band vandaan kwam en wat de context was waarin zij muziek maakten. De bezoeker waant zich direct in de leefwereld van de Stones in de jaren 60.


Over The Rolling Stones – Unzipped
In deze eerste internationale tentoonstelling van en over The Rolling Stones krijgt de bezoeker een kijkje achter de schermen. Het is een reis door de geschiedenis en indrukwekkende carrière van de rockband. Te zien zijn ruim 400 originele objecten uit het persoonlijke archief, waaronder originele instrumenten, stagedesigns, albumcovers, iconische kostuums, zeldzame audiofragmenten en videomaterialen. Ook wordt het drumstel van het in 2021 overleden bandlid Charlie Watts getoond. Echte hoogtepunten zijn een reconstructie van de studio en de spectaculaire Dolby Atmos belevenis als onderdeel van het slotstuk van de tentoonstelling. Bezoekers kunnen dan de liveshow van de Stones uit 2016 in Cuba van dichtbij meemaken.

The Rolling Stones – Unzipped is vanaf 30 juni 2023 t/m 21 januari 2024 te bekijken in het Groninger Museum. Tickets voor de tentoonstelling zijn verkrijgbaar via rollingstonesgroningen.nl

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *