Tien aanhoudingen bij onderzoek naar handel in hennep

hennep-hempDe politie heeft dinsdag tien mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij georganiseerde hennephandel. Gedurende de actie werden zestien locaties in Assen (10), Beilen, Gasselte, Smilde, Drijber, Norg en Groningen bezocht.

Bij de invallen zijn behoorlijke hoeveelheden hennep gevonden en in beslag genomen. Ook werd in het kader van misdaad mag niet lonen beslag gelegd op diverse waardevolle goederen, waaronder auto’s. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. 

Aanleiding onderzoek
De politie verzamelde informatie over een groep mensen die zich vermoedelijk vanuit een growshop aan de Nijverheidsweg in Assen bezighoudt met grootschalige handel in hennep en de export daarvan naar voornamelijk Duitsland. Hierop werd een politieonderzoek gestart. In dit onderzoek kreeg de politie zicht op diverse personen en locaties die een rol spelen binnen de organisatie. Hierop zijn vandaag tien personen aangehouden en 16 locaties bezocht.

Aanhoudingen
De actie startte met een inval bij een growshop aan de Nijverheidsweg in Assen. Hier werden zes verdachten aangehouden. De overige vier verdachten werden op de andere locaties aangehouden. Het gaat om negen mannen tussen de 22 en 70 jaar uit Assen en omgeving en een 46-jarige man elders uit het land. Alle verdachten zijn ingesloten op het politiebureau voor verhoor. Zij worden verdacht van handel in verdovende middelen, witwassen van crimineel geld en/of het deelnemen aan een criminele organisatie.

Misdaad mag niet lonen
Bij de invallen is in elk geval meer dan 100 kg gedroogde hennep en een hoeveelheid harddrugs in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op zeker 100.000 euro aan contant geld, financiële en administratieve papieren en computerapparatuur. Ook zijn diverse goederen aangetroffen die gebruik worden bij het opzetten van een hennepkwekerij of bij het maken van porties hennep ten behoeve van de handel. Bovendien zijn bij de invallen acht auto’s en drie vuurwapens in beslag genomen.

De politie en het Openbaar Ministerie werken nauw samen om drugsdealers te raken op een plek die pijn doet: in de portemonnee. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont.

Ondersteuning
De politie heeft bij de actie ook geld- en explosievenhonden ingezet. Daarnaast is de politie bij de doorzoekingen ondersteund door de Landmacht. Deze militairen zijn gespecialiseerd in het doorzoeken van gebouwen en terreinen. De Landmacht beschikt over apparatuur die ingezet kan worden bij zoekacties en de militairen zijn getraind om hun zintuigen en apparatuur optimaal in te zetten. De politie heeft hun expertise vandaag benut.

Georganiseerde hennepteelt
De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. De oorzaak van geweldszaken, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties ligt vaak in de hennepwereld. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennephandel gebruiken onderling veel geweld en er gaat veel geld om in de wereld van drugs. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.

Vervolg onderzoek
Het onderzoek naar de groep aangehouden verdachten wordt voortgezet. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *