Toenemend aantal Covid-patiënten – UMCG past klinische capaciteit aan

Het UMCG past de klinische capaciteit aan. Aanleiding is het sterk toenemend aantal Covid-patiënten dat nu in het UMCG is opgenomen.  De poliklinische zorg en dagbehandelingen kunnen onveranderd doorgaan. Ook acute operaties gaan door.

Het UMCG reserveert 2 verpleegafdelingen exclusief voor Covid-zorg. Op de Intensive Care worden 18 van de 44 IC-bedden gereserveerd voor Covid-patiënten. Dit leidt tot een reductie van de in totaal beschikbare klinische bedden van 17%.

Het uitgangspunt is om ernstige gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen. Alle afdelingen zijn ingedeeld in drie categorieën. In categorie 1 zijn er weinig patiënten bij wie de behandeling uitgesteld kan worden; in categorie 3 zijn er de meeste patiënten bij wie dit kan. Voor de drie categorieën schaalt het UMCG voorlopig respectievelijk 10, 20 en 30% af. Dit heeft gevolgen voor de OK-capaciteit. Medische afdelingen prioriteren zelf hun patiënten binnen de toegewezen capaciteit.

De poliklinische zorg kan voor 100% doorgaan, zoveel mogelijk via (beeld) bellen. De dagbehandelingszorg kan ook voor 100% doorgaan bij alle specialismen. Dit betekent dat het operatief dagbehandelcentrum, de functiecentra, het endoscopiecentrum, het dagcentrum oncologie en hartkatheterisatie volledig geopend blijven. Hetzelfde geldt voor Radiotherapie en Protonencentrum en de dagbehandelingen bij revalidatie, psychiatrie en verloskunde.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *