Ton Schroor neemt stokje van Hayo Apotheker over als formateur

Raad informateur Apotheker-7518Woensdag 9 april vergaderde de gemeenteraad van Groningen over het eindadvies van informateur Hayo Apotheker. Hij raadt aan om met D66, PvdA, GroenLinks en VVD verder te praten over een te vormen college. Deze partijen zouden elkaar op de inhoud het beste kunnen vinden bij het opstellen van de gewenste hervormingsagenda. 

Jetze Luhoff, fractievoorzitter van D66, noemde het informatieproces uniek voor Groningen omdat het in gezamenlijkheid is vormgegeven. Luhoff was enthousiast over het advies van Apotheker. “Niet alleen omdat het de eerste voorkeur van D66 zelf is die geadviseerd wordt, maar ook omdat die voorkeur op bredere steun kan rekenen in de raad”, aldus Luhoff.

Kritiek
De SP uitte kritiek en was teleurgesteld geen onderdeel van de beoogde coalitie te zijn. “De SP zou een plek in het stadsbestuur moeten krijgen omdat de partij won bij de verkiezingen, de tweede partij is en acht jaar ervaring heeft in het college”, zei Dijk. Hij noemde het verbazend dat Apotheker zich baseert op slechts één gesprek met de SP. Dit pareerde Apotheker door uit te leggen dat zijn advies gebaseerd is op veertien gesprekken die hij voerde met álle partijen.

Meer mogelijkheden
De ChristenUnie en het CDA vroegen zich af waarom er niet meer dan één mogelijkheid verder is onderzocht. Inge Jongman, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vond dat de SP niet lang genoeg in de ogen is gekeken in deze fase. “Er is gekozen voor de makkelijke weg.” GroenLinks dat wel onderdeel uit maakt van het beoogde college, had in eerste instantie ook een andere voorkeur. Mattias Gijsbertsen gaf aan een linksere coalitie te willen maar dat daar geen draagvlak voor bleek te zijn.

Raad informateur Apotheker-7560Ton Schroor
D66 heeft Ton Schroor gevraagd als formateur op te treden de komende tijd. Donderdagochtend 10 april beginnen de gesprekken tussen de vier beoogde collegepartijen waarin zij zullen onderhandelen over een nieuw collegeprogramma.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *