Uitkeringsfraude harder aangepakt

Stadhuis-0824Groningen is een sociale stad. Wie tijdens de zoektocht naar werk of participatie tijdelijk een uitkering nodig heeft, ontvangt deze. Uitgangspunt daarbij is dat mensen de uitkering krijgen waar ze recht op hebben en dat zij zich houden aan de regels die daarbij horen. Op 1 januari 2013 is landelijk een strengere fraudewet ingegaan. Fraudeurs moeten niet alleen het fraudebedrag terugbetalen, maar krijgen daarnaast een boete die net zo hoog is als het gefraudeerde bedrag. De gemeente Groningen heeft als gevolg daarvan het handhavingsbeleid aangescherpt. Duidelijke informatie en een goede dienstverlening moeten fraude voorkomen. Met controle op maat en sancties gaat de gemeente fraude bestrijden.

Voor wie het bedoeld is.
De bijstand moet bij die mensen terecht komen voor wie het bedoeld is, en misbruik moet gestraft worden. Wie na 1 januari 2013 fraudeert met een uitkering moet niet alleen de teveel ontvangen uitkering terugbetalen, maar krijgt daarnaast ook te maken met een veel hogere boete. Deze boete is net zo hoog als het gefraudeerde bedrag. De fraudeur moet dan dus het dubbele betalen. Niet alleen de boetes worden hoger, de pakkans ook. Gemeentes krijgen steeds meer mogelijkheden om te controleren of klanten de juiste informatie hebben doorgegeven. Denk aan koppeling van bestanden en de mogelijkheid om de woonsituatie te controleren.

Controle op maat.
Naast preventie handhaven we ook door controle op maat. We weten uit de resultaten van eerdere onderzoeken, dat fraude bij bepaalde groepen klanten, zoals woningdelers, meer voorkomt dan bij andere groepen. Klanten waarbij een intensieve controle noodzakelijk is, worden daarom intensief gecontroleerd; klanten waarbij dit niet noodzakelijk is, worden op de reguliere wijze gecontroleerd (een soort basisniveau). Want de overgrote meerderheid van de klanten houdt zich keurig aan de regels en voorschriften. De meeste mensen begrijpen waarom er regels en verplichtingen zijn.

Bron: Gemeente Groningen
Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *