Uitleg Hayo Apotheker over coalitievorming

Raad informateur Apotheker-7502Hayo Apotheker deed vanmiddag tijdens de raadsvergadering verslag over de verkennende coalitie gesprekken  en waar velen zich afvroegen waarom de winnende partijen zijn uitgesloten in het te vormen college.

D66-er Jetze Luhoff spreekt over een vernieuwend proces op inhoud. Voor D66 waren de verschillen over de maatschappelijke visie met de SP te groot. De maatschappelijke visie om tot een hervormingsagenda te komen wordt gedeeld met VVD, GroenLinks en PvdA. 

Bekend is dat de SP zich buitenspel gezet voelt. Jimmy Dijk laat weten dat slecht  één gesprek heeft plaats gevonden.   De PvdA wil een sociale stad met vooruitgang en met twee partijen op rechts en links  voldoende vertrouwen om plaats te nemen in het nieuwe college. der Schaaf geeft aan alle vertrouwen te hebben in de nieuwe partijen in het college.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Mattias Gijsbertsen van GroenLinks is voorstander van een sociaal progressief stadsbestuur.  De verkiezingsuitslag geeft aan dat er onvoldoende draagkracht voor een linkse coalitie is..

VVD-er Joost van Keulen bedankt de informateur is blij met het vertrouwen wat wordt uitgesproken door de coalitiepartners.Raad informateur Apotheker-7518

Duidelijk teleurstelling bij de SP en het CDA.  Volgens informateur Hayo Apotheker is de uitkomst  D66, VVD, PvdA en GroenLinks na veertien gesprekken de combinatie die het meest kunnen hervormen.

Raad informateur Apotheker-7560Wethouder Ton Schroor, lijstduwer van D66, leidt de komende weken de onderhandelingen over een nieuw Groninger college van B en W. De vier beoogde collegepartijen beginnen donderdag met hun gesprekken.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *