UMCG is grote economische motor voor het Noorden

umcg-12Zorg kost veel, maar levert ook veel op. Hoeveel, dat liet de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) eens berekenen door een onafhankelijk bureau. Wat blijkt? Elke euro die het UMCG uitgeeft aan zorg, onderwijs en opleidingen en onderzoek, levert de samenleving vier euro op. Zulke klinkende cijfers kunnen ook de andere UMC’s op hun conto schrijven. Conclusie: ook economisch gezien hebben UMC’s een zeer gezonde impact op de Nederlandse samenleving.  
Het geld dat UMC’s spenderen aan bijvoorbeeld het oplossen van een medisch vraagstuk, levert de Nederlandse economie een veelvoud aan bedrijvigheid op. De impact van het UMCG voor het Noorden en de rest van Nederland is in een rapport van BIGGAR Economics terug te lezen. Dit bureau deed onderzoek naar de economische impact van alle acht UMC’s.

Grootste werkgever van het Noorden
We weten het al jaren, het UMCG is de grootste werkgever van het Noorden. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Elke € 1 die het UMCG uitgeeft voor een van zijn kerntaken, draagt € 4 bij aan de Nederlandse economie. En elke baan in het UMCG zorgt voor 3,58 banen in Nederland. BIGGAR berekende dat in 2012 het UMCG € 3 miljard bijdroeg aan de Nederlandse economie en verantwoordelijk was voor 32.005 banen.

Investeringen leveren geld op
Het UMCG investeert om goede zorg te kunnen leveren, te innoveren, onderwijs te geven en onderzoek te doen. Alle medewerkers van het UMCG besteden geld. Als het te maken heeft met de kernactiviteiten van het UMCG, levert dat € 1,8 miljard op voor Nederland.

Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Achtergrond, Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *