UMCG onderzoekt mechanisme bij spontaan verdwijnen astma

UMCG Groningen-4855Het UMCG start een nieuw onderzoek naar het moleculair mechanisme van het spontaan verdwijnen van ziekteverschijnselen (ook wel remissie) van astma. Doel van de studie is om de exacte kenmerken van ontstekingscellen te bepalen van patiënten waar dit zich heeft voorgedaan. Onderzoekers van GRIAC (Groningen Instituut voor Astma en COPD) voeren de studie uit. Zij werken samen met het Wellcome Trust Sanger Institute, het Europees Bioinformatisch Instituut (beide uit Cambridge) en met GlaxoSmithKline (GSK).

In deze studie gaan de GRIAC-onderzoekers cellen isoleren uit het bloed en de luchtwegen van patiënten met astma, van patiënten waarbij astma remissie is opgetreden en van gezonde personen. Zij gaan de eigenschappen van deze cellen tot in detail bestuderen. Wetenschappers in het Sanger Instituut gaan de expressie van alle genen meten in individuele cellen, om vast te stellen welke unieke karakteristieken longcellen hebben tijdens het optreden van astma remissie. Samen met reeds lopende studies naar astma remissie (ook in samenwerking met GSK) en het ontstaan van astma (gefinancierd door het Longfonds) stelt deze studie de GRIAC onderzoekers in staat om het natuurlijk beloop van astma in moleculaire termen te beschrijven.

Het project is onderdeel van een al langer lopende publiek-private samenwerking tussen GSK en het Sanger instituut om het identificeren van nieuwe therapeutische targets te versnellen. Dit is de eerste studie waarbij ook het UMCG betrokken is. Het is de hoop dat de resultaten van deze studies in de toekomst bijdragen aan het identificeren van nieuwe behandelmethodes voor astma.

Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Wetenschap met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *