Verbod op verkoop alcohol in glas en blik tijdens Koningsdag

Koninginnedag 2013-2522Binnenstad fiets- en autovrij
Groningen is op zondag 26 en maandag 27 april de plek waar vele duizenden mensen Koningsnacht en -dag komen vieren. Organisatoren, gemeente, politie en hulpverleningsdiensten werken nauw samen om het voor iedereen feestelijk en veilig te maken en te houden. Daarvoor is een aantal maatregelen getroffen. De gemeente maakt de binnenstad fiets- en autovrij voor voetgangers en voor bezoekers van de Vrijmarkt. De verkoop van alcohol in glas en blik wordt verboden. Bepaalde straten worden afgesloten en voor de spreiding van het vele publiek zijn er diverse podia verspreid over de binnenstad.

Verbod op verkoop alcohol in glas en blik
De verkoop van alcohol in glas en blik is verboden van zondag 26 april 19.00 uur tot dinsdag 28 april 6.00 uur. Dit geldt voor horecabedrijven, slijterijen, bierservices en winkels binnen de diepenring. Op terrassen en bij buitentaps mag alleen in plastic geschonken worden. Getapte glazen in horeca-inrichtingen mogen niet mee naar buiten worden genomen. Het is bezoekers niet toegestaan om meer dan één alcoholconsumptie in bezit te hebben.

ZSM- Zo spoedig mogelijk
Gedurende Koningsnacht- en dag worden verdachten die een strafbaar feit plegen, aangebracht bij de zogenoemde ZSM-tafel op het hoofdbureau van politie aan de Rademarkt in Groningen. Dat betekent dat personen die worden aangehouden onmiddellijk een vervolgingsbeslissing krijgen meegedeeld. Bij ernstige delicten blijft de verdachte vastzitten en volgt er binnen de daarvoor gestelde termijn een voorgeleiding bij de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie besteedt bijzondere aandacht aan geweld en agressie tegen overheidspersoneel, hulpverleners en andere mensen met een publieke taak. Doel is om duidelijk te maken dat ook tijdens de viering van evenementen zoals Koningsdag, geweld niet wordt getolereerd en meteen wordt gestraft. ZSM is een snelle en betekenisvolle afhandeling van veelvoorkomende criminaliteit. Dat is belangrijk als signaal aan daders, slachtoffers en de samenleving. Naar verwachting leidt het tot hogere effectiviteit van de straf, lagere kosten en een groter gevoel van veiligheid bij de burgers.

Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Nieuws, Politieberichten, Uitgaan met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *