En je opa, je ouders, de buurman. Met dit weer moeten we extra zorgzaam zijn voor ouderen. Want zij hebben het extra zwaar met dit weer. Hoe dat komt en wat jij (en ouderen zelf) eraan kunnen doen, legt Sophia de Rooij , internist-ouderengeneeskunde en hoofd van het Universitair Centrum Ouderengeneeskunde, uit in KennisInZicht.
Iedereen heeft het erover
De hittegolf. Maar waarom is zo’n hittegolf eigenlijk gevaarlijk voor ouderen?
“Als het heel warm is moet je lichaam harder werken om die warmte kwijt te raken. Je bloedvaten verwijden, je gaat transpireren. Bij ouderen lukt dat soms niet meer. Die kunnen daardoor oververhit raken van binnen. Dat kan leiden tot hartritmestoornissen of zelfs een beroerte. Een hitte-stroke noemen we dat” legt Sophia de Rooij, internist-ouderengeneeskunde en hoofd van het Universitair Centrum Ouderengeneeskunde, uit.
Wat moet je doen om dat te voorkomen?
“Hou de hele dag een flesje water bij de hand. Net als iedereen moeten ouderen genoeg drinken, zo’n anderhalf tot twee liter water per dag. Maar neem, omdat je door transpiratie ook veel zout verliest, ook af en toe wat bouillon”, adviseert De Rooij. “Veel ouderen gebruiken plaspillen. Die zorgen er niet alleen voor dat je plast, maar voeren ook zout af. Ik adviseer mijn patiënten dan ook: sla die plaspillen tijdens de hittegolf maar over.”
“Dorst wordt het beste gelest met koude dranken. Ouderen met een vochtbeperking (die mogen dus van hun dokter niet veel drinken) kunnen als ze drinken het beste voor ijskoud water kiezen en geregeld een waterijsje nemen.”