Verplaatsing warenmarkt bij landelijke intocht Sinterklaas

Sinterklaas vaart Groningen binnen | Klik om te vergrotenHet college van burgemeester en wethouders verplaatst op zaterdag 16 november 2013 de warenmarkt van de Grote Markt en de Vismarkt. Op deze dag is de landelijke intocht van Sinterklaas in Groningen. Een groot evenement waar naar schatting 50.000 bezoekers op afkomen. Het college vindt het vanwege de veiligheidsriscio’s niet verantwoord om de warenmarkt op de Vismarkt te houden. Marktondernemers zijn gisteravond tijdens een informatieavond geïnformeerd over het besluit. 

Risico
De Grote Markt wordt net als voorgaande jaren vrijgehouden voor de ontvangst van Sinterklaas. Vanwege de extra drukte die dit jaar wordt verwacht is het noodzakelijk om ook de Vismarkt vrij te houden. Het college heeft een zorgvuldige afweging gemaakt van adviezen vanuit openbare orde- en hulpdiensten. De conclusie van die afweging is dat het door laten gaan van de reguliere warenmarkt op de Vismarkt in combinatie met de grote publieksstromen, waaronder veel kleine kinderen een te groot risico is.

Singels
De marktverordening bepaalt dat het college een markt kan afgelasten of kan verplaatsen naar een andere dag, andere tijd of andere locatie. Als mogelijke locatie wordt gedacht aan de singels, maar ook andere alternatieven worden bekeken. Verplaatsing van de markt naar een locatie vlakbij het centrum sluit aan bij de ambitie van het college om het publiek zoveel mogelijk te spreiden in de binnenstad en meerdere Sinterklaas-activiteiten plaats te laten vinden. De organisatie van de landelijke Intocht wil ook de markt in Sinterklaassfeer dompelen. Het college heeft begrip voor de reacties van de marktondernemers die de markt het liefst op de vaste plek willen houden en zal de ondernemers nauw betrekken bij de verplaatsing en de consequenties daarvan.

Foto archief: Siebrand Wiegman
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *