Vluchtelingen IS-terreur welkom in Groningen

COA Ter Apel tenten-0251Vluchtelingen die voor de IS-terreur in Syrië en Irak op de vlucht zijn geslagen zijn welkom in Groningen. Burgemeester en wethouders van Groningen gaan met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) de mogelijkheden van opvang in Stad onderzoeken.

Dat beloofde burgemeester Ruud Vreeman woensdag 24 september de gemeenteraad. Die had unaniem om zo’n onderzoek naar tijdelijke noodopvang verzocht. Volgens de raad staan in Groningen op diverse plekken gebouwen leeg. Die zouden mogelijk geschikt zijn of geschikt gemaakt kunnen worden voor de opvang vluchtelingen uit het Midden-Oosten. “De gemeente Groningen kan vanwege de grote instroom aan vluchtelingen niet anders dan maatschappelijke en humanitaire verantwoordelijkheid nemen om vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden”, aldus de gemeenteraad.

COA Ter Apel tenten-0353Bescheiden bijdrage
De gemeente heeft de voorkeur voor kleinschalige opvanglocaties. “We zijn van plan gesprekken met het COA te voeren”, aldus burgemeester Vreeman. “In deze mondiale problematiek willen we als Stad een bescheiden bijdrage aan hulp leveren.” De gemeenteraad eist wel dat omwonenden zo goed mogelijk worden geïnformeerd over de komst van opvangcentra.

Groeiende vluchtelingenstroom
Met de bereidheid vluchtelingen die voor IS op de vlucht zijn op te vangen voldoet Groningen ook aan de oproep van staatssecretaris Teeven van Justitie en Veiligheid. Die heeft de Nederlandse gemeenten verzocht tijdelijke noodopvang te bieden voor deze groep vluchtelingen. Het COA zoekt in het Noorden nog naar opvangcentra voor de groeiende vluchtelingenstroom die door de IS-terreur is ontstaan. Onder meer de gemeenten Hoogeveen en Stadskanaal hadden daar al gehoor aan gegeven.

Foto’s: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *