Het college van B&W wil de Voedselbak met een incidentele subsidie van 60.000 euro steunen. Zonder de incidentele subsidie van de gemeente wordt het voortbestaan van de Voedselbank in 2013 bedreigd.
Het aantal Stad-Groninger gezinnen dat eten van de Voedselbank krijgt, is de laatste drie maanden met 100 tot 500 toegenomen. De verwachting is dat dit er eind dit jaar 1.000 zijn.
Explosief
De gemeenteraad had het bedrag van 60.000 euro voor de Voedselbank al gereserveerd in afwachting van meer duidelijkheid over de financiële situatie van de Voedselbank en de noodzaak voor deze subsidie. Het college vindt de subsidie nodig om de plotseling explosief stijgende kosten voor de bedrijfsvoering en de kosten voor het coördineren van het toenemend aantal vrijwilligers te kunnen dekken.
Giften
De kosten van de bedrijfsvoering van de Voedselbank werden tot nu toe volledig betaald uit giften. Door de economische recessie blijkt het echter steeds moeilijker om jaarlijks het bedrag bij elkaar te krijgen om de armste gezinnen van Groningen met voedsel te kunnen ondersteunen.
Forse toename
Daarbij komt de forse toename van het aantal gezinnen dat noodgedwongen gebruik moet maken van de Voedselbank. Het klantenbestand van de Voedselbank is in de afgelopen drie maanden van 400 naar 500 huishoudens gestegen. Het is de verwachting dat in 2013 dit aantal verder zal toenemen, om eind 2013 op 700 tot 1000 huishoudens uit te komen. Zonder de incidentele subsidie van de gemeente wordt het voortbestaan van de Voedselbank in 2013 bedreigd.
Gemeenteraad
De gemeenteraad moet de subsidie nog officieel goedkeuren. Voor het jaar 2014 wordt opnieuw bekeken of er een incidentele subsidie nodig is voor de Voedselbank.
Foto: FocusGroningen