Tentoonstelling over prostitutie in het A-Kwartier.
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseert een tentoonstelling over de prostitutie in het A-Kwartier. De tentoonstelling belicht twee kanten van prostitutie; op de begane grond het romantische beeld dat door de eeuwen heen door kunstenaars, schrijvers en musici werd gebruikt in hun werk. In de kelder verbeelden kunstenaars Ron Glasbeek en Maria Koijck de rauwe werkelijkheid. Hoe ervaart de bezoeker deze tegenstelling? De tentoonstelling ‘Land van Belofte – Prostitutie in het A-Kwartier’ is van 17 december 2016 tot en met 2 april 2017 te zien.
Prostitutie
Prostitutie is al eeuwen overal te vinden, maar vooral in de buurt van havens. Zo hing er in het A-Kwartier in Groningen, in de buurt van de Vishoek, al sinds de vijftiende eeuw ‘een rode lantaarn’. Het onderwerp prostitutie spreekt sterk tot de verbeelding zoals blijkt uit de talloze romans, schilderijen en pikante liedjes die ‘meisjes van plezier’ als onderwerp hebben.
Land van belofte
De tentoonstelling ‘Land van Belofte’ is vernoemd naar het roemruchte café dat in de rosse buurt was gevestigd. Klanten, prostituees, pooiers, stamgasten en ander uitgaanspubliek zaten daar schouder aan schouder aan de bar, waarbij de avonturen in de wijk onderwerp van gesprek waren. Er waren 51 ramen in het A-Kwartier te vinden, maar het grootste deel van de wijk werd regulier bewoond. De bewoners en de prostituees met hun klanten hadden vaak tegengestelde belangen. In 1985 werd daarom een buurtvereniging opgericht. Er werd gestreden tegen drugsoverlast, parkeerdrukte, lawaai en schreeuwende hoeren. Met succes! Gemeente Groningen verbood prostitutie in het A-Kwartier vanaf 1 januari 2016. Nu staan de panden leeg, in afwachting van een nieuwe bestemming.
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.
Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door: Groninger Archieven, GAVA, het Groninger Museum, Kostuummuseum Noordhorn, Maritiem Museum Rotterdam, Mariniersmuseum, Stichting Beeldend Gesproken, Pipemuseum, MuZEEum Vlissingen, journalist Maaike Borst van het Dagblad van Noorden, kunstenaars Ron Glasbeek en Maria Koijck, fotografen Siebrand Wiegman en Jos Schuurman en Minerva-studenten Janneke Hoek, Jochem Koopman en Hylkje Koorn.
Foto’s: Siebrand Wiegman