Wethouder van der Schaaf ontvangt 1e exemplaar Nijhuis Architect

Boek architekt Nijhuis-1955Vanmiddag ontving wethouder Roeland van der Schaaf het eerste boek ‘Nijhuis Architect’ in de Remonstrantse kerk in Groningen. Een leesbaar boek voor leek en bouwkunsthistoricus, rijk geïllustreerd, samengesteld voor een ieder met belangstelling voor historie in bouwkunst in het algemeen en Groningen in het bijzonder. De auteur vervulde – tezamen met de familie Reker – de rol van aanreiker van de nalatenschap van architecten Gerrit Nijhuis, Karel Reker en Lammert Geerd Reker. Omvattend: de volledige werkenadministratie van Gerrit Nijhuis en een overzicht van het latere architectenbureau Nijhuis & Reker.

‘Vooraanstaand architect’
Van Nijhuis kan na dit onderzoek in zijn nalatenschap nu minstens ook worden gezegd dat hij een opmerkelijk en produktieve architect is gebleken en van zijn oeuvreadministratie, bouwtekeningen en persoonlijke notities: dat daarvan nagenoeg alles bewaard is gebleven!
Een bijzonderheid op zich dat drijfveer werd tot verdieping in de vele met ah’s en oh’s omgeven documenten en om bij te dragen aan de reeks verslagen over Groningen, stad en provincie, haar huizen, bouwkundigen en bouw(kunst)geschiedenis en architectuur binnen de tijdsspanne 1877 – 1987. Na 110 jaren vond in 1987 opheffing plaats van architectenbureau Nijhuis & Reker, waarmee een einde kwam aan de naamsvermelding Nijhuis in het speelveld van Groninger architecten en bouwbureaus. Over deze totale periode is onderzoek verricht.
Nijhuis & Reker
Schrijven over Gerrit Nijhuis en zijn oeuvre kan niet zonder aandacht te schenken aan hoe zijn opvolgers met zijn werken en opdrachtgevers voortgingen. De samenwerking tussen Gerrit Nijhuis en Karel Reker, begonnen in 1900, kan als een unieke ontwikkeling worden gezien gelet op de overgang ervan in maatschap Nijhuis & Reker in 1923, een vooruitstrevende zakelijke handelwijze voor die tijd. Karel zette deze werkwijze in 1962 voort in een maatschap met zijn zoon Lammert Geerd Reker, die het bedrijf beëindigde in 1987.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Nieuws met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Wethouder van der Schaaf ontvangt 1e exemplaar Nijhuis Architect

 1. Peter Suidman schreef:

  Een evenwichtige kernachtige samenvatting uit de vele teksten over het onderwerp.
  Bravo.

 2. Henny Suidman schreef:

  Blij, dat ik ondanks,nog wat vier-russen,die ik bij mij droeg, naar Groningen ben afgereisd.

  Trots, ben ik op mijn broer Peter. Fantastisch werk en….mooi resultaat.
  Mooi samengesteld boek, inderdaad voor een leek, heb ik hier zeer van genoten.

  Veel geluk Henny

 3. Pingback: Boek ‘Nijhuis Architect’ gepresenteerd | Historische Vereniging Winsum-Obergum

 4. Pingback: Ledenvergadering 26 januari | Historische Vereniging Winsum-Obergum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *