Wethouder verzwijgt contacten tabaksindustrie | Update

De SP-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld waarin ze openheid van de gemeente Groningen vraagt over contacten met de tabaksindustrie. Uit onderzoek van de Onderzoeksredactie Tabak, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, blijkt dat de Gemeente Groningen contacten met de tabaksindustrie verzwijgt. In strijd met richtlijnen van het ministerie heeft de gemeente een bedrijfsbezoek van wethouder Van Keulen aan BAT Niemeyer niet openbaar gemaakt.

Zo bracht VVD-kamerlid Erik Ziengs in augustus 2016 met een aantal lokale Groningse VVD-politici een bedrijfsbezoek aan BAT Niemeyer, waar zij hebben gepraat over tabaksregelgeving. Ook wethouder Joost van Keulen was hierbij aanwezig.

Volgens raadslid Daan Brandenbarg moet die openheid er snel komen.

“De tabaksindustrie heeft jarenlang willens en wetens mensen verslaafd gemaakt om hun winsten te maximaliseren. Dat merken we nu, roken is doodsoorzaak nummer 1. Het college heeft onlangs aangegeven te willen werken aan een rookvrije stad. Dan kan het niet zo zijn dat het college aan tafel zit met deze industrie. En als dat dan toch gebeurt dan willen wij weten wat daar besproken wordt. Die openheid moet er snel komen.” Aldus Brandenbarg.

Foto: FocusGroningen & Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *