WK snert- en stampotkoken van start in Lewenborg

groningen-lewenborg-alfa college-wk stampot en snert-7Het WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken worden vandaag vrijdag 15 februari 2013 voor het eerst worden gehouden in de keukens van het Alfa- college, Kluiverboom 3 in Groningen. Nadat 18 jaar de wedstrijden werden gehouden in de keukens van Noorderpoort Euroborg heeft het bestuur besloten om dit jaar te kiezen voor het Alfa-college. “Betere bereikbaarheid voor deelnemers en bezoekers was één van de oorzaken dat we hiervoor hebben gekozen.

Ook een bekende: Arno of Arnold, nou ja zeg, ook al aan het koken!

De belangstelling voor de 19de editie van het WK SNERTKOKEN  en de 12de WK HOLLANDSCHE STAMPPOT was groot.

SNERT  =  ERWTENSOEP.

De oorsprong van erwtensoep in de volksmond snert heeft een lange traditie. Immers de kleine groentetuin rondom je huis leverde aan het einde van de oogsttijd nog wel wat restjes op. Zoals een aardappel, prei, knol,wortel werden verzameld, samen met restjes van het slachten van je varken werd in de pan gegooid. En samen met spliterwten kon je dan heel goedkoop een maaltijd gereed maken!

Deze slideshow vereist JavaScript.

STAMPPOT = winterkost in vele variaties.

Stamppot wordt al dan niet in één pan in ruim water met zout goed gaar gekookt. Daarna wordt het water afgegoten en worden alle onderdelen door elkaar gestampt met een stamper, en af en toe geroerd. Daarbij kan nog los vlees gegeven worden. Favoriet bij sommigen is een kuiltje jus in de stamppot. De stamppot wordt in vele variaties bereid.

De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif  en de zilveren opscheplepel.

Foto’s: FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Foto, Nieuws met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *