Woningen ontruimd na vondst explosief

Politie en ME-2559Na de vondst van een explosief in een woning aan de Paramaribostraat zijn zondagnacht zestien woningen ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in het politiebureau aan de Rademarkt.

De situatie ontstond nadat getuigen tegen elf uur ’s avonds een man met een luchtbuks zagen lopen in de straat. Ze hoorden enkele schoten en waarschuwden de politie. Agenten troffen de man aan en hij werd aangehouden. De buks werd in beslag genomen.

Ontruimen
Na de aanhouding volgde een zoeking in de woning van de verdachte. Daar troffen agenten een explosief aan. Ze verlieten direct de woning en zetten de omgeving af. Na een schouw door een explosievenverkenner van de politie werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie gewaarschuwd. In overleg met de EOD is besloten om de zestien woningen in het flatgebouw te ontruimen. Gezien de situatie is opgeschaald naar GRIP-1. Zestien mensen werden uit hun woningen gehaald. Ze zijn gedurende de nacht opgevangen in het politiebureau aan de Rademarkt.

Onklaar
Na de komst van de EOD en een explosievenhond van de politie werd het explosief uit de woning gehaald. Daarbij bleek het te gaan om een projectiel dat al onklaar was gemaakt. Inmiddels was ook tijdens een eerste verhoor met de aangehouden verdachte, een 38-jarige man, duidelijk geworden dat hij een verzamelaar is van objecten uit onder meer de Tweede Wereldoorlog.
Nadat het eerste projectiel uit de woning is gehaald is verder gezocht naar explosieven. Die zijn niet aangetroffen. Daarna was de directe gevaarzetting weg en kon de afzetting van het gebied worden opgeheven. Er werd teruggeschaald naar GRIP-0. De bewoners konden daarna weer terug naar hun huizen.

De politie is vervolgens verder gegaan met het doorzoeken van de woning naar wapens en andere verboden voorwerpen. Wat dat heeft opgeleverd is nog niet bekend. Zodra hier meer over te melden is, zal dit bericht worden aangevuld.

Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in 112, Politieberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *