Job Cohen gebruikte de term YOLO, You only live once, in zijn rapport over de rellen in Haren. Jongeren willen adrenaline voelen, schatten risico’s anders in dan volwassenen en zoeken graag grenzen. Als je dat combineert met falende gezagsdragers, dan krijg je gedonder in het altijd zo lieflijke Groningse Haren.
(voor alle Engelstalige analfabeten: je leeft maar één keer). Voor het eerst werd deze term gebruikt in de track (zo noemen rappers een liedje) ‘Motto’ van de wereldberoemde rapper Drake. Op zich is dit niet een hele interessante gewaarwording. Wat wel interessant is, is de manier waarop YOLO wordt gebruikt.
Dat YOLO vooral onder jongeren populair is, wordt al vrij snel duidelijk. YOLO wordt te pas en te onpas gebruikt. Vooral rond de examen- of tentamentijd wordt er heel wat afgeYOLO’d. Begrijpelijk, want uiteindelijk is het toch altijd spannender om met je neus in de poeder te hangen in plaats van de boeken. Het verlangen om lekker naar de klote te gaan wordt tijdens deze geestdodende examenperiode dan ook alleen maar versterkt. YOLO kan daarmee gezien worden als een excuus om te doen wat je op dat moment eigenlijk helemaal niet mag doen. Het doel hierbij is ook je vrienden mee te trekken in je onnozele gedrag. Dit verklaart meteen het succes van YOLO onder jongeren. Juist datgene wat niet mag, is het alleraantrekkelijkst, vooral als je vrienden ook mee doen.
Een tegenhanger van YOLO, maar met een iets minder positieve lading, is YODO. YODO staat voor You Only Die Once.
Foto: Siebrand Wiegman