Zakkenrollers actief in Groninger binnenstad

Politie oefening-2De politie en de gemeente Groningen krijgen de laatste weken veel signalen dat in de binnenstad van Groningen zakkenrollers actief zijn. De zakkenrollers zijn vooral actief tijdens stapavonden als het gezellig is en druk in de stad. Doordat mensen uitgelaten en minder alert zijn, is het voor zakkenrollers vaak relatief gemakkelijk om hun slag te slaan en er ongezien vandoor te gaan.

Werkwijze
Zakkenrollers hebben verschillende werkwijzen. Als mensen inzicht hebben in die werkwijzen, vergroot de kans dat een poging tot zakkenrollen mislukt. Uit de meldingen die de politie krijgt blijkt dat er een drietal ‘modus operandi’ zijn.

Iemand wordt op straat door één of meerdere personen iets gevraagd (bijvoorbeeld om een sigaret of vuurtje). Hierdoor wordt de gedupeerde afgeleid en wordt in de tussentijd een telefoon of portemonnee gerold.
Iemand wordt op straat op een vervelende manier ingesloten door een aantal personen. Vervolgens wordt tegen de gedupeerde aangestoten of krijgt deze een arm om zich heen. Hierdoor wordt de gedupeerde afgeleid en wordt in de tussentijd een telefoon of portemonnee gerold.
In een café worden spullen meegenomen die makkelijk voor het grijpen liggen. Door onachtzaamheid wordt dan iets van waarde weggenomen.

Voorkom diefstal!
Met een aantal simpele maatregelen kan je de kans van diefstal van je telefoon of portemonnee verkleinen. Stop je telefoon bijvoorbeeld niet los in de achterzak of in een binnenzak als je jas open is en leg niks waardevols op een tafeltje. Dat doe je ook niet met een biljet van 500 euro. Een telefoon is vaak meer waard en het geeft een hoop ellende als iemand deze steelt. Houd tas en rugzak voor je, waardoor je er meer controle over hebt en zorg ervoor dat deze niet makkelijk open te maken is. Bovenal, laat je niet misleiden door onverwachte situaties.

Foto: Archief Raymond Bos

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politieberichten, Politiek, Uitgaan met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *