Zes NAVO-landen bundelen krachten in Delfzijl voor explosievenopruiming in havens en zeegebieden.

In een opmerkelijke vertoning – codenaam Sandy Coast – van internationale samenwerking en maritieme veiligheid hebben zes NAVO-landen hun krachten gebundeld in de haven van Delfzijl, Nederland. Het doel? Het gezamenlijk oefenen van het vrijmaken van havens en zeegebieden van explosieven. Deze cruciale oefening, geleid door de NAVO, herhaaldelijk het belang van het stabiliseren van veilige toegang tot maritieme infrastructuur en het beschermen van de internationale handelsroutes.

Deelnemende landen aan deze operatie zijn Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Noorwegen en België. Deze landen hebben elk hun unieke expertise en capaciteiten ingebracht om een ​​gecoördineerde en effectieve operatie mogelijk te maken.


Delfzijl
De haven van Delfzijl, gelegen aan de kust van Nederland, werd gekozen als de locatie voor deze oefening vanwege zijn strategische betekenis als belangrijke handelsroute en toegangspoort tot Europa. De oefening is gericht op het relevante, lokaliseren en veilig ontmantelen van explosieve voorwerpen die de maritieme toegang kunnen onmogelijk maken. Dit omvat niet alleen conventionele explosieven, maar ook moderne dreigingen zoals zeemijnen en andere geïmproviseerde explosieven die steeds duurder worden.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *