We zijn het zat | Eerste regionale meet up Tegenlicht

suikerfabriek-35_6_7Op woensdag 16 april van 20:00 – 22:00 vindt de eerste tegenlicht meet up Stad in Ommeland plaats in de Wolkenfabriekop het voormalige Suikerunie terrein.

Geen enkel programma roept op dit moment zoveel reacties op als Tegenlicht van de VPRO. Het programma lijkt de onderstroom in onze samenleving naar boven te brengen. Tegenlicht geeft de DoeHetZelf samenleving een gezicht. Een (nieuwe) maatschappelijke orde, waarin mensen elkaar vinden en, los van bestaande structuren of hiërarchie, op zoek gaan naar eigen oplossingen. We zijn het (afwachten) zat? Daarom organiseren wij in Stad en Ommeland ook een reeks van lokale en regionale Tegenlicht Meet Ups.

Meet Up in Stad
Tegenlicht spreekt tot de verbeelding. Tegenlicht lokt discussie uit en roept reacties op. Daarom starten wij op woensdag 16 april nu ook in Groningen met de eerste Meet Up. Aan de hand van fragmenten praten we na met elkaar, met uitgenodigde gasten en kunnen mensen in de zaal reageren en vragen stellen. Een moderator begeleidt de avond, zodat iedereen aan bod komt, het tempo erin blijft en na 2 uur de bar open kan voor het echte napraten.

Een Goed Gesprek
De eerste Meet Up in Groningen sluit aan bij de uitzending over sociale media (kijken zondag). De Amerikaanse mediatheoreticus Douglas Rushkoff stelt dat we allemaal lijden aan vijf syndromen die horen bij de always on-samenleving. We dienen permanent bereikbaar te zijn maar voelen ons voortdurend vervreemd van het nu, en van elkaar. Hoe zorgen we dat de technologie weer in dienst staat van de gebruiker en in plaats van dat het ons leven regeert? Geheel in lijn met het motto van Tegenlicht ‘Een Goed Gesprek’ nodigen we iedereen woensdag 16 april uit om naar de Wolkenfabriek te komen.

Meet Up In Stad & Ommeland
Groningen broeit, Groningen schokt. Het bruist en borrelt van de initiatieven. Burgers verzamelen zich in collectieven voor energie, zorg, voedsel en meer. We kunnen het zelf, denken we. O ja? En wanneer groeien die initiatieven dan uit de kleuterfase; op welk moment veroveren zij daadwerkelijk macht en invloed. Staan politiek en instituties open voor een echte verandering (basisloon, basisdemocratie, buurtrechten, …), ook als dit betekent dat macht gedeeld moet worden? En hoe geven we die nieuwe verhoudingen tussen bestuur en burger vorm & inhoud? Kan Groningen hierin voorop lopen? De Meet ups in Groningen willen thema’s uit Tegenlicht (energie, armoede, ecologie, technologie en democratie) vertalen naar de lokale en regionale werkelijkheid van alledag.  Antwoorden formuleren waarmee we aan de slag kunnen. In Stad en Ommeland. Woensdag 16 april krijgt daarom een vervolg op 23 en 30 april in Stad, om op woensdag 7 mei met een voorlopig slotakkoord in Hornhuizen (in de Wongema) te eindigen. Wordt vervolgd? Houd het nieuws in de gaten!

Info en aanmelding
Opgave 16 april: stuur een mail naar avondje@dewolkenfabriek.com , vermeld hierin met hoeveel personen je komt.

Foto: Siebrand Wiegman

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *