Zivkovic is nog lang geen Robben

sport fc groningen tribune (1 van 1)Hoe goed is Richairo Zivkovic eigenlijk? Dat was de hamvraag bij FC Groningen – Roda JC (uitslag 3-3 na knotsgek duel). De 17-jarige stond voor het eerst in de basis en de vele scouts van diverse Europese clubs gingen er eens goed voor zitten. De conclusie na afloop was dat hij nog lang geen Arjen Robben is.

Trainer Erwin van de Looi kon er niet meer omheen: na een aantal succesvolle invalbeurten kreeg de jonge aanvaller de kans om vanaf het beginsignaal te schitteren. Door de afwezigheid van enkele centrumspitsen kreeg Zivkovic ook een geweldige kans om zich in de kaart te spelen van kooplustige clubs, maar zonder hopeloos te falen speelde hij niet beter dan een mager zesje.

Van de Looi had al eerder gezegd dat hij de speler voorzichtig wilde brengen en zelfs de grootste Zivkovic-fans moesten na het duel tegen Roda toegeven dat de trainer gelijk had met die uitspraak. Ook Wim Masker van de Groninger Gezinsbode, de beste voetbaljournalist van het Noorden, had de euforische stemming rond de teenager al een beetje getemperd door te stellen dat hij nog lang niet zover is als Robben op zijn 17de.

Zivkovic had als invaller faam gemaakt door voor zijn ploeg in de slotfase van wedstrijden een doelpunt te scoren. Maar invallen als je club noodgedwongen alles op de aanval gooit, is lekker als je een neusje hebt voor de goal. En dat laatste heeft de spits wel degelijk. Het is een ander verhaal om vanaf de aftrap te starten. Dan wordt geacht dat de spits meer kan dan een klutsbal in het vijandelijke doel te schieten.

Typerend voor zijn onvoltooide rijpheid was de situatie in de tweede helft toen hij oog in oog kwam te staan met de Roda-doelman. In plaats van de bal breed te schuiven naar de vrijstaande Kirm, probeerde hij het in zijn eentje. Na afloop zei hij dat hij Kirm helemaal niet gezien had. Heel eerlijk vertelde hij dat hij alleen bezig was met de bal, de doelman en het doel.

Toch zullen de scouts hem nog niet helemaal doorstrepen in hun boekje. Ze adviseren hun bazen ongetwijfeld om de jonge Groninger een jaartje of wat te blijven volgen. Want ook al voetbalde Zivkovic niet de sterren van de hemel, hij blijft natuurlijk wel een groot talent. Met wat meer ervaring zit die droomtransfer er op termijn nog altijd wel in.

Voorlopig hoeft FC Groningen niet bang te zijn dat het groeibriljantje op korte termijn wordt weggekocht. Om met Johan Cruijff te spreken: “Elk nadeel heeft zijn voordeel.”

Voetbalanalyse van Mistersnooker

Foto: FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Sport, Voetbal met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *