Zomerspelen en zomerkamp in Beatrixoord

Beatrixoord-6484Twee zomerse activiteiten voor kinderen met een motorische beperking en kinderen met een spastische hand in locatie Beatrixoord van het UMCG Centrum voor Revalidatie.

Zomerspelen
‘Water’ is dit jaar het thema van de zomerspelen voor kinderen met een motorische storing. Op 11, 16 en 18 juli komen 23 kinderen tussen 4 en 12 jaar naar locatie Beatrixoord en worden getrakteerd op een vrolijk en spannend programma. De afdeling is versierd met opblaaskrokodillen en waterbadjes. Op het programma staan onder waterballet en de waterglijbaan, een duikdemonstratie of zelf duiken in het zwembad van Beatrixoord en spelen met het virtuele aquarium.

De kinderen die meedoen aan de zomerspelen zijn onder behandeling bij de kinderrevalidatie. Door het jaar heen gaan zij naar school en krijgen een aantal uren per week revalidatie. Omdat het vakantietijd is, en de school dicht, organiseert de afdeling kinderrevalidatie vier dagen een speciaal programma. ‘De kinderen beleven het zomergevoel en trainen spelenderwijs en met elkaar. In feite is het behandelen met een creatief jasje’, zegt Joke Stulp, pedagogisch medewerker en mede-organisator van de zomerspelen.

Zomerkamp
Jongeren tussen 12 en 18 jaar met eenzijdig een spastische hand komen de laatste twee weken van de zomervakantie naar het ‘2handig zelfstandig kamp’. De jongeren zijn enorm handig met hun goede hand; op het kamp gaan zij werken met hun minder goede hand. Aan de goede hand dragen zij een ovenwant zodat ze gedwongen worden hun minder goede hand te gebruiken. Ook gaan de jongeren wandklimmen, vlotbouwen, djembee spelen, koken of zeilen, allemaal activiteiten waar ze beide handen bij moeten gebruiken.

Beatrixoord-6479Wereldwijd wordt deze methode toegepast bij kinderen, jongeren en volwassenen om de kracht en het gebruik van de spastische hand te stimuleren. Het kamp duurt twee weken, dat heeft als voordeel dat de jongeren meerdere dagen achter elkaar hun minder goede hand trainen. Dat heeft meer effect dan een uurtje per dag. Bovendien hebben de jongeren op deze manier intensief contact met leeftijdgenoten die ook een spastische hand hebben.

Professionele begeleiding
De zomerspelen en het zomerkamp worden één op één begeleid door enthousiaste professionals en vrijwilligers. De kinderen zijn in goede handen, hebben plezier en beleven het vakantiegevoel. Dat maakt dat de ouders hun kinderen graag en met een gerust hart laten deelnemen.

UMCG Centrum voor Revalidatie
Het UMCG Centrum voor Revalidatie met locatie Groningen en locatie Beatrixoord in Haren kent tien behandelteams. De Kinderrevalidatie is daar één van. Het team Kinderrevalidatie onderzoekt en behandelt kinderen met problemen in de motorische ontwikkeling. Dit kunnen tijdelijke of blijvende stoornissen en beperkingen zijn die verschillen in aard en ernst. Ook begeleidt het team ouders of verzorgers van de kinderen.

Bron: UMCG/Beatrixoord
Foto’s: Siebrand Wiegman
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *