Zpannend Zernike vol wetenschap en techniek

groningen-zernike-zpannend zernike-6 Vandaag 4 oktober Zpannend Zernike op de Zernikecampus in Groningen. Een festival vol wetenschap en techniek, een uitje voor jong en oud.

Op de Zernikecampus van de RUG en de Hanzehogeschool Groningen wordt “zpannend” en vernieuwend onderzoek gedaan waar vandaag, zondag 4  oktober, tijdens het landelijke Weekend van de Wetenschap een aantal instellingen haar deuren open had gezet om vooral jongeren kennis te laten maken met wetenschap en techniek in Groningen.

Bij EnTranCe kon je veel dingen doen op het gebied van Energie en Bewegen. Zo trapte je dit jaar in de energy barn je eigen slush puppy op een sapfiets en kon je een energiespel spelen.
groningen-zernike-zpannend zernike-4

Bij het Kapteyn Instituut, de afdeling sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen, kon je met eigen ogen de Zon bewonderen door telescopen met speciale zonnefilters, leere je alles over dwergplaneet Pluto, en werd je op een ontdekkingstocht meegenomen langs de sterrenhemel boven Groningen.

Ook namen we een kijkje bij KVI-CART, een wetenschappelijk instituut van de RUG voor onderzoek en opleiding in de subatomaire fysica, astrodeeltjesfysica, versnellerfysica en medische fysica. Hier ontdek je hoe geavanceerde stralingstechnologie ontwikkeld en gebouwd worden en bekeek je de imposante deeltjesversneller “AGOR” waarmee atoomkernen versneld worden tot soms wel de helft van de lichtsnelheid.

groningen-zernike-zpannend zernike-10

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Wetenschap met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *