Peter Smidt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Vandaag, 17 januari reikte burgemeester Peter den Oudsten een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer P. (Peter) Smidt. De uitreiking vond plaats om in de Kleine Zaal van de Oosterpoort. 

Peter Smidt stond aan de wieg van het festival Eurosonic Noorderslag. Het grote succes van Eurosonic Noorderslag, dat in 2019 zijn vierendertigste editie beleeft, is te danken aan zijn tomeloze inzet.
Tekst gaat door onder de foto’s

Hij was medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit internationaal spraakmakende en gezaghebbende festival dat een van de belangrijkste platforms voor de Europese muziekindustrie is geworden. Peter Smidt heeft daarmee ook een grote bijdrage geleverd aan de profilering van de stad Groningen.

In de functie van programmeur van het Groningse cultuurpodium De Oosterpoort organiseert hij in 1986 een krachtmeting tussen Nederlandse en Belgische bands. Deze krachtmeting groeit uit tot een jaarlijks evenement waar de Popprijs wordt uitgereikt voor de act die de meest waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek van het afgelopen jaar en waar de Europese media en de Europese festivals samenkomen om nieuw talent te ontdekken.
Tekst gaat door onder de foto’s

Eurosonic Noorderslag is tevens van groot belang geweest voor de professionalisering van de sector. Waar eind jaren tachtig de muziekindustrie nog bestond     uit amateurs en vrijwilligers, verdienen nu dankzij de inspanningen van Peter Smidt velen er hun brood mee. Er zijn opleidingen op verschillende niveaus en zowel de artiesten als hun managers, de festivals en de podia zijn veel beter georganiseerd. Die georganiseerde verbanden komen bij elkaar op Eurosonic Noorderslag, waar ook opleidingen en wetenschappers op het gebied van popmuziek zich presenteren.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *