Groningen ontvangt 200.000ste inwoner

Oh, wouw!” Zo reageert Daniel Rodrigues Valesin nadat hij uit handen van locoburgemeester Ton Schroor een oranje fiets ontvangt. De Braziliaan is de 200.00e inwoner van Groningen en krijgt op dinsdag 28 oktober een warm welkom tijdens een feestelijke bijeenkomst. Hij fietst spontaan een rondje door het Stadhuis.

“Het is een belangrijke dag voor ons”, zegt Ton Schroor in het Engels. “Eindelijk is het gelukt. Groningen telt nu officieel 200.000 inwoners. Dat is eerder al vaak voorspeld in prognoses. Zo relatief zijn die dus. In 1795 woonden er 23.000 inwoners in de stad. En in 1927 werd de 100.000e inwoner geboren, een baby. In 1963 verwelkomde burgemeester Tuin de 150.000e Stadjer: Wybe Klaverdijk.”

Buitenlandse studenten
“De 200.00e inwoner is geen baby, maar een buitenlandse medewerker aan de universiteit. Dat past precies in de ontwikkeling die Groningen de laatste decennia heeft doorgemaakt. Rond 2.000 telde de gemeente Groningen nog maar enkele buitenlandse studenten, nu zijn het er 6.100. Niet alleen studenten wonen graag in Groningen, ook de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG hebben veel buitenlandse medewerkers.”

Alle foto’s: klik hier

Bloemen
Eén van hen is Daniel Rodrigues Valesin. Hij werkt aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en komt uit Brazilië. Ton Schroor heet hem ook nog welkom in het Portugees. Daarna overhandigt hij de 200.00e inwoner een bos bloemen, een cheque en een fiets die de gelukkige meteen uitprobeert tot hilariteit van de aanwezigen.

Toestroom
Vervolgens krijgt professor Sibrand Poppema van de Rijksuniversiteit Groningen het woord. Hij voorspelde al dat de 200.000e inwoner een buitenlandse student of medewerker van de universiteit zou zijn. “Dat vond ik extreem waarschijnlijk”, zo verwijst hij naar de grote toestroom. Hierna spreekt Deniz Baskent, oud-expat en professor Medische Wetenschappen bij het UMCG. Zij vertelt dat buitenlanders in Groningen prima kunnen kennismaken met typisch Nederlandse lekkernijen als hagelslag en bitterballen. Maar Groningen internationaliseert en dus is er ook volop ruimte om te genieten van wat de rest van de wereld biedt.

Geschiedenis
Tot slot neemt de 200.00e inwoner zelf plaats achter de microfoon. “Ik ben zeer vereerd dat ik nu een klein stukje ben van de geschiedenis van deze stad.” Over de ceremonie: “Het is een fantastische manier om zo verwelkomd te worden.” Hij prijst de Stadjers. “Ze zijn open en bereid om te luisteren.” Trots neemt hij het applaus in ontvangst.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *